söndag, oktober 19, 2014

Kul-tur i Stockholm

På lördagen jagade vi kulturpoäng.  Vi började med en utställning om Estrid Ericsson på Sven Harrys konstmuseum. Estrid grundade Svenskt Tenn och var den person som tog hit Josef Frank från Wien. Kul utställning men kändes mest som reklam för Svenskt Tenn. Hade gärna sett mer om personen, istället för hennes produkter.

Samtidigt passade vi på att besöka Sven Harry Karlssons våning och såg på hans konstsamling. Sven Harry grundade byggbolaget Folkhem och verkar gjort en del pengar.  En rätt knäpp men kul idé att bygga en kopia av sitt hem (Ekebyholm herrgård på Lidingö) på taket på ett bostadshus som ligger vid Vasaparken. När andra vill flytta in till stan köper mansig en bostadsrätt. Sven Harry byggde ett bostadshus och tog med en kopia av undervåningen av sin herrgård och lägger det på taket.  Hela huset sticker ut då det har en fasad av mässing, samma metall som i 10 kronan.  Tydligen bodde han inte där utan i en vanlig våning men tröttnade och flyttade ut till Saltsjöbaden efter 18 månader. 

Efter konsten gick vi på konsert i Adolf Fredriks kyrka med Mikaeli kammarkör och Rebaroque som framförde Mariavesper av Claudio Montiverdi. Ett omväxlande verk från 1610 som innehöll alltifrån mäktig kör till finstämd luta.

Kvällen avslutades med tv.  Låga kulturpoäng,  "40 still virgin" kan knappast räknas som finkultur.
AF, Kolla in lutan
180 grder på taket
Tina med utsikt mot Kungsholmen
Strindberg över en Hauptbyrå, vilken är dyrast?
Samtrans söker chaufförer (enligt lapp i bakrutan) men borde kanske leta efter en mekaniker

Inga kommentarer: