söndag, augusti 08, 2010

Frankrike 2010

Först så skall jag nämna att jag fått klagomål på den förra designen på bloggen. Vissa "äldre" personer tyckte den var svårläst. Nu tog jag bort "blinget" men passade samtidigt på att justera bredden på bloggen, så det är lättare att få in bilder. Gjorde den optimerad för 1024 pixlar för antog de flesta idag har det eller bättre skärmar. Själv har jag inga problem jag har ju en "30 tummare" med 2550*1600 pixlars upplösning. Och det här funkade tom på min nya X10 mini pro mobil som bara har en 2.6 tums skärm.

Nu åter till det riktiga bloggandet. Förra årets semesterresa till Italien beskrevs ju väldigt ingående av Ingrid som hade fått det som läxa. I år fick jag själv skriva. Årets resa gick till Frankrike, eller rättare sagt vi flög med Ryan Air från Nyköping till Girona som ligger lite norr om Barcelona i Spanien, där vi hyrde bil. Bilen var en liten besvikelse, en Ford C-Max, bensinvariant som var slöare än slö. Var tvungen att lägga i 2:an i uppförsbackarna på motorvägen upp över Pyreneerna. Freidenvalls, som vi åkte tillsammans med, hyrde en pigg diesel, Renault Megan, som flög ifrån oss. 

Vi åkte den 18 :e juni precis lagom för att "missa" Victorias bröllop i Stockholm. Första dagen begav vi oss till Andorra och bodde i La Massa, en skidort i Andorra. Vi passade på att åka upp med linbana till 1950 m.ö.h. till skidbackarna som nu var snöfria. De användes endast av BMX cyklisterna som åkte lift upp cyklade nedför. Efter det begav vi oss av till Frankrike och Gruissan där vi hyrt en lägenhet i en semester anläggning precis vid stranden. Gruissan ligger i Languedoc-Roussillon, dvs Franska Medelhavskusten precis norr om Spanien. Notera att det inte är en del av Rivieran (Côte d'Azur) som ligger längre öster ut i Provence. Vad Gruissan mest är känt för är nog att filmen "Betty Blue" spelades in där på 1980 talet. Ni som sett filmen kommer säkert ihåg de hus som ligger på stranden. Några fanns kvar.
När vi kom ned så var vädret inte det bästa. Visserligen sol men en kraftig vind, eller snarare storm, vad nu 20 m/s räknas som? Detta plus att vi var nere i juni gjorde att vi i princip var ensamma på stranden. Vädret blev bättre med 30-35 grader andra dagen så vi kunde bada, både i havet men främst i poolen som fanns på anläggningen.




När vi inte badade, sportade eller åt god mat så gjorde vi en del utflykter i närheten. Bl.a till Carcassonne som var en gammal nyuppbyggd stad med ringmur. Vi åkte också till det gamla påve sätet i Avignon (7 påvar satt där och inte i Rom under 1300 talet) och Pont du Gard. (en gammal romersk akvedukt). På kvällarna blev det fotbollsVM och kortspel med Freidenvalls.

En av dagarna så besökte vi vingården Domaine Gauby som Claes hade fått nys på. Eller rättare sagt han hade provat deras vin i Paris och även beställt vin. Produktionen var inte så stor men resultatet desto bättre. Tyvärr kan man ju inte ta med sig så många flaskor när man flyger Ryan Air och de finns ännu inte att köpa på Systemet.
Ägarna rekommenderade en fiskrestaurang, Zaza Club som låg en bit bort nere på stranden. Maten var underbar och läget var perfekt. Dock glömde de säga att restaurangen låg på nudiststranden. Så det var mycket fnissande och kikande.
Vill ni se mer bilder så rekommenderar jag att ni kollar i mitt Picasa album (klicka på länken). Har geotaggat bilderna så ni kan se var de är tagna på google maps.



Inga kommentarer: