onsdag, januari 19, 2011

Korkade bilder

Nu blir det lilla fotoskolan med några korkade bilder. Har ju läst "Digitalphoto for Dummies". Tänkte visa hur olika bilder på samma motiv kan se ut beroende på hur man väljer, bländare, slutartider och objektiv. Bara man VVA (Våga Vägra Auto), dvs att man ställer in bländare, slutartider och iso tal manuellt. Genom att kopiera in delar av Exif informationen från bilderna så kan ni se vad jag gjort med de olika bilderna. De första bilderna är tagna med Fredriks Macro objektiv.

Vi börjar med att titta på skärpedjup, dvs hur djupt i bilden man kan ha skärpa. Skärpan ligger på den första korken på alla bilderna. För övrigt är det är en Pol Roger Brut kork som gick åt tillsammans med de andra korkarna på nyåret och var mycket god, ja inte korken utan innehållet i flaskan. Dessa bilder har jag tagit med tidstyrd inställning (S=Shutter controlled). På den första bilden har jag valt en "snabb" slutartid 1/1,6s. Då får jag en stor bländare (som inte helt logiskt anges med litet värd) som ger ett litet skärpedjup. De bakre korkarna blir suddiga.

Enhet:    Nikon D5000
Objektiv:    90mm F/2,8D
Bländare:    F/5
Slutartid:    1/1,6s
Exponeringsläge:    Slutartidsstyrd bländarautomatik
Exponeringskomp.:    -1,0EV
ISO-känslighet:    Automatisk (ISO 200) 
På den andra bilden har jag valt en "långsam" slutartid,  25s då får jag en lite bländare (32) som ger ett stort skärpedjup. Det blir skärpa även på de bakre korkarna.

Enhet:    Nikon D5000
Objektiv:    90mm F/2,8D
Bländare:    F/32
Slutartid:    25s
Exponeringsläge:    Slutartidsstyrd bländarautomatik
Exponeringskomp.:    -1,0EV
ISO-känslighet:    Automatisk (ISO 200)
Dessa bilder är tagna utan blixt, bara en lampa. Därav dessa långa slutartider, som kräver ett stativ och ett motiv som inte rör sig. Här skulle man kunnat ändrat ISO känsligheten från 200 till t.ex. 3200. Precis som förr i tiden när man körde Kodakcrome64 så kan man välja ISO på "filmen" men med en digital kamera kan man göra det per bild istället för per filmrulle. Varför kör man inte alltid ISO3200? Då kan man ju ta bilder i mörkare rum. Nackdelen är att man får en "grynigare" och inte lika "detaljerad" bild, eller mer "brus" som proffsen slänger sig med.  Oftast ser man inte så mycket av det bruset när har en liten förstoring av bilden som här på nätet. Jag tar med en bild med ISO 3200 så man kan jämföra:

Enhet:    Nikon D5000
Objektiv:    90mm F/2,8D
Bländare:    F/36
Slutartid:    1,3s
Exponeringsläge:    Bländarstyrd tidsautomatik
Exponeringskomp.:    -1,3EV
ISO-känslighet:    Automatisk (ISO 3200)
Om man jämför de två sista bilderna så ser man att genom att välja ISO3200 och ha nästan samma bländare (32 och 36) så får man helt olika slutar tider 25 sekunder mot 1,3 sekunder. Den sista bilden borde vara mer brusig men det är väldigt svårt att se. Däremot är den sista bilden mörkare, vet inte riktigt varför, kan vara för att jag bländat ned 1.3 mot 1.0 på bilden med ISO200. 

Till slut så tar vi en bild tagen med automatiska inställningar med ett zoom objektiv inställt på 200 mm och blixt för att jämför hur olika bilden ter sig mot en tagen med ett macro objektiv och manuella inställningar  (orkade inte hålla på med lampan och stativ så tog den från "höften")

Enhet:    Nikon D5000
Objektiv:    VR 18-200mm F/3,5-5,6G
Brännvidd:    200mm
Fokusläge:    AF-A
Bländare:    F/5,6
Slutartid:    1/60s
Motivtypsläge:    Auto
Exponeringskomp.:    0EV
ISO-känslighet:    Automatisk (ISO 800)

 Avslutningsvis bilder på en sliten "fotograf" och hans söta dotter.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Trots allt inte helt korkat :-)

Anonym sa...

Är det här fotosyntesen?

Unknown sa...

Snygg bild på dig, Micke! Undrar vem som har tagit den?